Як швидко і якісно помити посуд – декілька секретів як підтримувати чистоту на кухні

Кожен з нас хоча б раз у житті зіштовхувався з горою немитого посуду, побачивши який опускаються руки і падає настрій. При цьому брудні тарілки, ложки та інше кухонне начиння, можуть не тільки стати причиною непривабливого безладу, але і скласти серйозну загрозу здоров’ю для людей, що користуються цими предметами. Адже навіть посуд, який виглядає ідеально чистим, не завжди є таким. Мікроорганізми, що збереглися на виробах після декількох невдалих спроб миття, нерідко стають причиною раптових нападів харчових отруєнь. Тому правильне миття, сушіння та зберігання кухонного начиння – це правило №1 на кухні.

Ми приготували для вас кілька секретів, які покликані спростити і прискорити регулярне прибирання, а також навчити правильно доглядати за посудом, щоб він був не тільки чистим, а й безпечним для застосування.

Загальні правила миття посуду

Мийте «не відходячи від каси»

Мийте посуд відразу після прийому їжі. Тоді мийка стане частиною загального ритуалу, а не окремою процедурою, для якої потрібна ще «психологічна» підготовка. Крім того, свіжі залишки їжі набагато легше і швидше видаляються, ніж залишені в раковині до ранку.

Предмети, які використовуєте в процесі готування (сковорідки, каструлі, всякі лопатки і плошечки) мийте відразу після використання, протирайте / просушуйте і ставте на місце. Поки в духовій шафі запікається качка з яблуками, а в сотейнику готується рагу, вимийте всі дошки, ножі, миски, кухонні комбайни та ін. Тоді після трапези вам залишиться вимити тільки ті предмети, з яких ви їли, а не «Еверест», на сходження якого у вас вже не залишилося сил.

Правильно обладнайте робоче місце

Щоб швидко і якісно помити посуд, багато місця не знадобиться. Просто підготуйте зони, де будете складати намилені предмети, щоб вода завчасно на них не потрапила. Також подбайте про ділянку для складування вже чистих приладів.

Організуйте спеціальне місце і для губки, щоб вона завжди була під рукою.

Сушилку або килимок для вимитого посуду розмістіть так, щоб піна і бризки на неї не потрапляли.

Не поскупіться на хорошу рідину

До вибору засобу для миття посуду підходьте виважено:

  • нехай вона буде з мінімальною кількістю токсичних речовин і містить інгредієнти для захисту шкірних покривів;
  • радимо придивитися до варіантів, які зможуть відмити весь бруд з тарілок як гарячою, так і холодної водою;
  • вибирайте ефективні засоби. Чим більша кількість тарілок вийде відмити 1 крапелькою засобу, тим більше грошей вона вам заощадить.

При цьому хотілося б сказати, що миючий засіб зовсім не обов’язково використовувати завжди при митті посуду. Якщо вироби не дуже брудні і не дуже жирні, їх досить просто помити губкою з гарячою водою. Це допоможе захистити навколишнє середовище від фосфатів, хімікатів та інших токсичних речовин. Крім того, ніхто не відміняв натуральні народні засоби, такі як гірчичний порошок, господарське мило або харчова сода – використовуйте їх, якщо покриття дозволяє, бережіть себе, своїх близьких і природу!

І не забувайте, що якісні рукавички захистять шкіру на ваших руках від пересихання і подразнень, які можуть з’явитися від використання невідповідного миючого засобу.

Підготуйте комплект спеціальних засобів по догляду за різними видами виробів

Існує велика кількість предметів кухонного начиння, при цьому всі вони виготовлені з різних матеріалів, а деякі мають спеціальне покриття, яким потрібен особливий догляд (наприклад, тефлонове). Підберіть для кожного з них окремий очищуючий препарат і використовуйте за призначенням. Так, доведеться один раз розщедритися, однак ви не пошкодите дороге покриття, а самі засоби будуть служити вам дуже довго, тому що використовуються більш економічно.

І ще пара організаційних моментів:

  • якщо потрібно позбутися від засохлого бруду або нагару, використовуйте спеціальні щіточки або абразиви, але будьте дуже обережні з делікатними поверхнями. Якщо вони можуть постраждати від агресивних дій, краще використовувати спеціальний засіб саме для таких випадків, який без проблем можна купити в будь-якому господарському магазині;
  • предмети з натурального дерева краще мити взагалі без спецзасобів, так як вони можуть проникнути між волокнами, і згодом будуть потрапляти в ваш організм разом з їжею. Використовуйте соду або оцет, щоб убити шкідливі мікроорганізми. Просушуйте періодично дерев’яні дошки і лопатки під сонцем – ультрафіолет добре бореться з мікробами.

Коли всі кроки з підготовки виконані, можна приступати до справи.

Покрокова інструкція з миття посуду:

  1. Приберіть залишки їжі з тарілок і інших предметів. Для цього краще заздалегідь підготувати окремий сміттєвий пакет для органічних відходів.
  2. Зробіть сортування брудного посуду – все окремо: тарілки, склянки, виделки з ложками та ін.
  3. Сильно забруднені вироби замочіть в розведеному миючому засобі. Поки будете мити решту посуд, бруд і жир відмокнуть, і ви без зусиль зможете його видалити.
  4. Зволожте губку і нанесіть на неї краплю миючої рідини.
  5. Спіньте засіб, почніть наносити піну по черзі на кожен предмет зі складених раніше груп. Спочатку обробіть менш брудні вироби (наприклад, чашки), поступово переходячи до найбрудніших. Так ви не будете переносити залишки їжі з дуже брудного посуду на більш чистий, ускладнюючи собі завдання.
  6. Гарненько змийте піну з посуду під проточною водою в тому ж порядку, що і наносили.
  7. Розставте предмети на заздалегідь підготовлені місця для сушіння.

Як бачимо, складного нічого немає. А якщо ви оптимізуєте процес, у вас буде йти на цю процедуру мінімальна кількість часу. А у вас є свої Лайфхаки з миття посуду? Не забудьте ділитися ними в коментарях!